Inhoud bewerken
Project Up - Logo

Wil je meer tijd, efficiënter werken, minder fouten maken? Daag me uit. 
Neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder. 

SCALE UP YOUR BUSINESS!

Project UP 
Annerique Roosegaarde Bisschop  
Tel: 06 44 92 75 92 
Email: annerique@projectup.nl
KvK: 75899418

Blog

Hoe kernwaarden jouw ondernemersreis versterken

Je kernwaarden vormen een kompas voor jou en je bedrijf. Met kernwaarden geef je aan waarom en hoe je bedrijf dingen doet. Aan de hand van kernwaarden kun je veel makkelijker strategische beslissingen nemen. Met woorden die jou als ondernemer en als persoon omschrijven. Ze kunnen je in je werk, in je bedrijf én in je leven richting geven. Over waarom je doet wat je doet, waar je voor staat en hoe je werkt. Door kernwaarden te bepalen willen we waarden vormen voor de huidige situatie, maar ook voor de situatie later. We willen steeds kunnen terugvallen op onze kernwaarden. Deze kernwaarden helpen je te reflecteren. Woorden die ons helpen om richting te geven als we groeien als bedrijf. In deze blog ga ik dieper in op hoe je met kernwaarden jouw ondernemersreis kunt versterken.

Een kern van waarheid

​Geen basis zonder kernwaarden, dat is de waarheid. Kernwaarden helpen je bij het maken van keuzes, het stellen van doelen, en het inrichten van je bedrijf.

Ik vertel je graag mijn drie kernwaarden:

Ik vind het zelf enorm belangrijk dat mijn kernwaarden gezien worden. Dat houdt mij namelijk scherp. Maak eens een lijstje met kernwaarden voor jezelf, en kijk eens of je die terugziet binnen jou brand identity.

Op welke manier kun je kernwaarden concreet toepassen?

​Procesoptimalisatie vanuit praktisch oogpunt. Vanuit mijn expertise ga ik op zoek naar manieren om de processen binnen jouw organisatie te verbeteren, te vereenvoudigen en beter op elkaar af te stemmen. Ik verplaats me in de meeste veeleisende en jouw talentvolle medewerkers. Onnodige procedures en werkzaamheden bannen we uit. Overgebleven werkzaamheden worden gestructureerd zodat alle processen naadloos op elkaar aansluiten. Geen tijdverlies meer, niet onnodig wachten op andere afdelingen, geen knelpunten meer. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Want ook de nieuwe manier van werken dient eigen te worden. Ook hierin begeleid ik jouw medewerkers. Jouw mensen maken immers het verschil, dus moeten zij ook ervaren hoe belangrijk de verbetering is in verhouding tot het dagelijkse werk.

​Door het maken van een praktisch plan van aanpak, kan je in kaart brengen hoe je tot (proces)verbetering komt. Stel vragen zoals;

Deze vragen zullen dit plan, binnen beschikbare tijd en budget, tot een succes brengen.

Hoe kernwaarden jouw ondernemersreis versterken - Project up

Waarom procesverbetering leidt tot efficiënter werken en winstgevendheid

Als je nu als ondernemer alleen werkt, maar in de toekomst wellicht meer gaat samenwerken met anderen, dan zijn kernwaarden ook voor jouw bedrijf absoluut relevant. Neem de tijd om je persoonlijke waarden en de kernwaarden van je bedrijf met elkaar te verbinden. Dan wordt het werk wat je doet ook zinvol op persoonlijk vlak. En kun je impact realiseren met je bedrijf.

Wil je jouw kernwaarden voor je bedrijf concreet te maken, dan zijn deze twee punten relevant:

  • Verbind je persoonlijke waarden aan de kernwaarden van je bedrijf. Dus waar jij als persoon voor staat.
  • Zorg dat je je kernwaarden concreet vertaalt naar gedragsvoorbeelden. Wat voor jou flexibel is, is voor mij zwabberend en onduidelijk. Wat voor mij structuur is, is voor jou chaotisch en ongericht. Besteed er tijd aan om er een concreet voorbeeld of verhaal aan te koppelen, zodat je erachter komt wat het betekent voor je werk.

Kernwaarden dwingen je tot het maken van keuzes

Als je de kernwaarden goed definieert kun je deze als kapstok gaan gebruiken. Deze kapstok helpt je bij het maken van keuzes binnen het bedrijf, maar ook de werk-privé balans zal duidelijker en wellicht makkelijker worden.
Je kernwaarden zijn al aanwezig, die hoef je niet te zoeken. Het kan zijn dat je een heleboel kernwaarden hebt, maar je wilt jouw onderneming zo goed mogelijk leiden en zichtbaar maken. Alleen een lijst met een opsommingen van kernwaarden is geen goed idee. Kom tot de kern van de zaak. Wat is écht belangrijk?
Kernwaarden en het belang hiervan komen tot uiting in je mission statement, een leidraad voor de hele onderneming en klant. Kernwaarden dragen je onderneming als het ware. Iedereen ziet waar je voor staat en waarom je er voor staat. Kernwaarden dwingen je ook tot het maken van keuzes. 

“Kernwaarden zijn net als een kompas, ze geven je richting en helpen bij het maken van keuzes”.

Ontwikkelen betekent aanpassen en doorgroeien

Als je als zelfstandig ondernemer start aan je bedrijf staat een uitdaging op je te wachten. Gaandeweg ga je jezelf ontwikkelen als persoon en ondernemer. Je neemt tijdens deze reis jouw kernwaarden mee en perfectioneert deze. Je zet de basis neer, een stevig fundament. Zo kan je gaan bouwen aan jouw eigen imperium.
Bij deze ontwikkelingsreis pak je telkens even terug naar de basis. Staat hij nog als een huis? Heeft er vernieuwing plaatsgevonden en is jouw branding nog zoals hij moet zijn. Je zult zien dat als je er soms bij stilstaat, dat je gegroeid bent en er een aanpassing nodig is.
Dit kan zijn:

Workshop: De kracht van resultaat

​Als zelfstandig ondernemer ben je druk bezig met het uitvoeren van je opdrachten en het dienstbaar zijn aan je klant. De alledaagse werkzaamheden slokken je dagen en weken op en voordat je er erg in hebt ben je weer een paar maanden verder. Maar naast dat je jouw klant zo goed mogelijk wil helpen is het ook belangrijk om aan je eigen bedrijf te werken. Want stilstaan is achteruitgang. Aandacht geven AAN je bedrijf zorgt voor een blijvende groei van jouw bedrijf en van jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.
 
Maar hoe kun je nu aandacht geven aan je bedrijf zonder er alle dagen mee bezig te (willen) zijn? Het antwoord hierop is het stellen van doelen. Bij een goed geformuleerd doel en bijbehorende acties ga je resultaat ervaren. Het zorgt dat je gedurende het hele jaar bezig blijft met het werken aan je bedrijf in plaats van dat je continu opgezogen wordt door de waan van de dag. 

​Ik heb speciaal voor zelfstandig ondernemers die het lastig vinden om doelen te stellen en er daadwerkelijk resultaat uit te halen, een workshop ontwikkeld genaamd ‘De kracht van resultaat!

Tijdens deze workshop:

Het wordt een interactieve workshop vol met praktische inzichten, tips en tricks zodat je er direct mee aan de slag kunt. Op weg naar resultaat!
 
Je vindt alles over deze geweldige workshop hier.

Recente Blogs

Contact

Ik ben degene die je belt voor procesoptimalisatie HR en het upgraden van een kantoororganisatie.